Na svahu v Sp. Hanušovciach dnes súťažia priaznivci folklóru

23.01.2010 Kežmarok

Sp. Hanušovce 23. januára (TASR) – Na lyžiarskom svahu pod Bufarkom v Spišských Hanušovciach, okres Kežmarok, sa dnes zišli desiatky milovníkov folklóru zo Zamaguria, Spiša, Zemplína i Šariša, na 7. ročníku ...
Ako povedal pre TASR organizátor akcie Daniel Damer, vyše 50 z nich sa zapojilo aj do pretekov v obrovskom slalome. Podmienkou tejto netradičnej lyžiarskej súťaže je to, aby pretekár zdolal takmer 500-metrovú trať, pričom musí mať na sebe nejakú časť ľudového kroja.
\"Ide v podstate o tradičné zábavné podujatie s nádychom recesie. Jeho cieľom je vytvoriť možnosť na stretnutie priaznivcov ľudovej hudby a folklóru, ktorí ešte okrem toho obľubujú zimné športy, \" vysvetlil Damer. Dodal, že takýmto spôsobom sa snažia návštevníkom z iných regiónov, prezentovať zvyky na Zamagurí a spestriť ich pobyt.
Odmenou pre víťazov slalomu v kategóriách mužov, žien i detí bude goralský klobúk \"kapieľus\". Naprázdno však neodídu ani súťažiaci umiestnení na ďalších miestach. Tí dostanú ceny v podobe výrobkov ľudových remeselníkov z tohto regiónu. Damer uviedol, že v budúcnosti plánujú odovzdávať aj hodnotnejšie ceny. Boli by radi, keby si víťaz mohol z tejto akcie odniesť napríklad tradičný goralský kroj.
Na slalomovej trati sa na záver mienia predstaviť aj členovia ľudovej hudby, ktorá tu vyhráva už od predpoludnia. \"Verím, že naberieme dosť odvahy a na lyžiach to zvládneme aj s nástrojmi. Náš basista sa chystá zísť svah dokonca na snowboarde, \" dodal Damer.
Po vyhodnotení súťaže, ktoré je naplánované na neskoré popoludnie, bude účastníkov podujatia zabávať ľudová hudba \"Guroľska muzyka - ZBUJE\".
 

Vyberte región